Sháníte recepty na dorty? Máme pro vás několik dobrých a prověřených receptů na dorty – čokoládový dort, kakaový dort, ořechový dort, který můžete využít například jako svatební dort. Doufáme, že si z receptů pro vaši kuchyni vyberete ten nejlepší…
Čokoládový dort
Suroviny: 10 dkg másla nebo tuku, 10 dkg cukru, 4 žloutky, 10 dkg změklé čokolády, na špičku nože vanilky, 10 dkg polohrubé mouky, sníh ze 4 bílků
Postup: Máslo, cukr a žloutky třeme do pěny, přidáme vanilku a změklou čokoládu, nakonec tuhý sníh a mouku. Pečeme zvolna. Plníme buď šlehanou smetanou, kakaovým nebo vanilkovým krémem.
Kakaový dort
Suroviny: 13 dkg másla, 14 dkg cukru, 4 žloutky, 3 dkg kakaa, ½ balíčku vanilkového cukru nebo na špičku nože vanilku, 10 dkg hrubé mouky, ze 4 bílků sníh.
Postup: Máslo, cukr a žloutky třeme do pěny, přidáme kakao zkropené lžicí horké vody, třeme ještě chvíli a přidáváme tuhý sníh a mouku. Pečeme zvolna. Plníme a zdobíme šlehanou smetanou, vanilkovým nebo kakaovým krémem, nebo dort plníme jen uvnitř a zdobíme kakaovou polevou.
Ořechový dort
Suroviny: 3 vajec, 10 dkg cukru, 5 dkg mouky, 8 dkg ustrouhaných vlašských ořechů, 6 dkg piškotových drobků nebo bílé housky.
Postup: Ořechy, mouku a piškotové drobky smícháme za sucha v misce. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme lehce žloutky a cukr a přisypeme směs suchých příprav. Pečeme zvolna asi ¾ hodiny. Plníme šlehanou smetanou, vanilkovým nebo kávovým krémem.
Dort Panama
Suroviny: 6 vajec, 16 dkg cukru, 12 dkg mandlí nebo oříšků, 4 dkg čokolády
Postup: Žloutky třeme s cukrem do pěny, přidáme změklou čokoládu nebo kakao rozehřáté s máslem a opět třeme. Přidáme tuhý sníh a neloupané ustrouhané mandle. Pečeme zvolna asi 40 až 50 minut. Plníme kakaovým krémem.
Kávovo-mandlový dortík
Suroviny: 6 bílků, 18 dkg cukru, 8 dkg loupaných ustrouhaných mandlí, 8 dkg polohrubé mouky.
Krém: ¼ l mléka nebo smetany, 2 žloutky, 3 dkg hladké mouky, 2 lžíce cukru, 18 dkg másla, 15 dkg cukru, 2 lžíce kávy. Griliáž ze 4 dkg cukru a 5 dkg oříšků
Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce přimícháme cukr a nakonec přimícháme nastrouhané mandle s moukou. Pečeme zvolna ¾ hodiny. Na krém dáme vařit mléko, přidáme žloutky umíchané s moukou a cukrem a svaříme za stálého míchání. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáváme k němu po částech vychladlí krém a dobře zatíráme. Z kávy uvaříme v trošce vody extrakt a přikapáváme. Cukr a oříšky opražíme na griliáž, kterou utlučeme a již použijeme na sypání okraje i povrchu.
Pruhovaný dort s čokoládou
Suroviny: Těsto: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 vanil. cukr, 125 ml mléka, Na náplň: 1 krémová náplň stracciatella Dr. Oetker, 200 ml studeného mléka, 125 g změklého másla, 2 polévkové lžíce moučkového cukru. Na posypání: strouhaná čokoláda
Postup: Na přípravu těsta vyšleháme šlehačem do pěny vejce, cukr a van. cukr. Mléko smícháme s olejem a mouku s práškem do pečiva, solí a zdobením. Střídavě ve dvou fázích do pěny krátce zapracujeme tekutinu a sypkou směs ( na 1. stupni šlehače)
Hladké těsto vlijeme do dortové formy (doporučují 26 cm , ale dala bych to do menší, aby byl vyšší), jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Uhladíme a upečeme. Elektrická tr. 180°C cca 40-45 min. Upečená korpus necháme vychladnout a 1x prořízneme. Náplň připravíme, dle návodu na krabičce s máslem. Korpus pokapeme rumem a namažeme 2/3 krému, přiklopíme a namažeme vršek a strany a posypeme čokoládou a cukrem vytvoříme proužky.
Necháme vychladit alespoň 3 hodiny.
Nepečený dort
Suroviny: 1 tvaroh, 1 vanil. puding, 4 dl mléka, cukr dle chuti, vanil. cukr, 40 g másla, ovoce, piškoty
Postup: Uvaříme pudink s mlékem, cukry a po uvaření ještě do horkého vmícháme máslo. Vychladíme a do vychladlého zašleháme tvaroh. Pak si vyložíme formu, (nebo hrnec, jako já) potravinovou fólií a začneme vrstvit. Jako první jdou piškoty (můžeme je pokapat šťávou z kompotu, pokud použijeme kompotované ovoce), potom dáme pokrájené ovoce a na to krém (můžeme samozřejmě i naopak, prvně krém a pak ovoce) a vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny.
Nepečený tvarohový dort
Suroviny: Těsto: 1/2 l mléka, 2 zarovnané lžíce práškové želatiny, 2 tvarohy, 1 lžička másla, 10 lžic moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, piškoty, ovoce (čerstvé banány, kompotované jahody, meruňky…)
Postup: Do mléka přidáme želatinu, necháme bobtnat cca 2 hodiny, pak mléko zahřejeme a želatinu rozpustíme. Do tekoucí hmoty vyšleháme tvarohy, rozměklé máslo, cukr a mléko se želatinou. Do dortové formy nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty, na ně pokrájené ovoce. Do druhé poloviny směsi přidáme kakao, znovu zašleháme a nalijeme na ovoce. V ledničce necháme ztuhnout do druhého dne, při podávání můžeme zdobit šlehačkou.